Tuesday, January 20, 2009

Lagi fakta mengenai Nibiru or Planet - X.

Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan2. Ni ada lagi info pasal Planet Nibiru yg pernah saya ceritakan dalam blog saya satu masa dlu. Info ni saya dapat dari seorang yang menggunakan id "rakyatmalaysia" dalam satu laman web sosial www.putera.com. Berikut adalah apa yg telah disampaikan oleh beliau. sama2 la kita berfikir dan menghayati keagungan dan kebesaran alam ciptaan-Nya.

Seriusly, aku nak share skit, aku ada sorang kawan yang taksub gila ngan benda ni, dia mula caya yang memang semua manusia ni ciptaan 'makhluk dari planet nibiru' yang saiznya besar dan dan kita ni kira gen diorang yang dah tak berapa tulen, gen tulen adalah orang zaman dulu cam Nabi Adam dan sebagainya, sbb tu la orang zaman purba semuanya besar besar dan kubur orang zmn dulu dulu pun panjang panjang. Aku nak cerita semuanya memang panjang gila perbahasan aku dengan dia, cuma seriusly aku cakap, kalau ko layan sangat benda ni, ia akan merosakkan pemikiran dan akidah ko....

aku nak tanya, ada banyak tak kejadian yang membuktikan Allah itu ada?? terlalu banyak kan, dan pasal azab kubur, kalau ada sesaper penah ada baca atau lihat sendiri beberapa kejadian aneh kat kubur dan sebgainya dan biasanya berlaku kepada umat manusia yg banyak wat dosa... pun banyak jugak kan, satu lg pasal syaitan, jin dan iblis yang mana memang kita tahu ia wujud, pun banyak buktinya..... kalau btol kisah nibiru dari Zecharia ni benar, apasal dia tak cover pasal orang planet nibiru pun turut cipta makhluk makhluk lain selain manusia?

terus terang aku cakap, tak yah pikir sangat pasal ni, aku dah banyak baca pasal nibiru dan banyak gak baca pasal betapa HOAXnya nibiru ni. Maybe dia btol btol ujud, cuma orang Yahudi nak menakutkan kita dengan menggabungkan fakta, mitos, sejarah, sains dan sebagainya. So bila semua di campur aduk, kita akan jadi keliru dan tak mustahil kalau aku cakap, aqidah dan kepercayaan kita jugak akan lari dari landasan sepatutnya. Planet ke 10 mungkin ada, tp bukan nibiru, 2012 mungkin tak de apa apa pun sebab ianya hanya penghujung kalendar orang purba kalau tak silap aku orang Mayan(tolong baiki kalau aku silap) dan berdasarkan sejarah orang Mayan ni bukannya pakar dalam bidang astronomi.

hadui aku tak larat la nak bahas panjang panjang so aku wat persamaan camni la w'pun aku tak pandai math...

Fakta = kewujudan planet ke sepuluh yang didakwa pihak NASA

Mitos = tentang beberapa kepercayaan orang mayan dan cerita @ kajian Zecharia

Sejarah = kalendar mayan berakhir pada tahun 2012 kononnya pengakhiran dunia, wal hal ia adalah perkiraan long count orang mayan, aku tak paham sangat, tp sumber aku suruh rujuk sini.

Fakta = makhluk asing, alien, ufo dan sebagainya

Gambar photoshop = aku penah baca laman web dan blog yang tunjuk step by step cara nak tau btol ke tu gambar nibiru dan segala yang berkaitan dgnnya itu ori atau fake.

Fakta + tipu = Gambar yang kununnya diambil dari bumi kat area mana entah dikatakan gambar planet nibiru, menurut ahli fizik, kalau betul itu gambar planet nibiru berdasarkan tarikh ia diambil, kita akan bertembung ngan nibiru dalam tahun 1997 atau 2003 berdasarkan jarak penglihatan, tp kalau refer pada perkiraan jarak, gambar tu sama dengan jarak antara planet bumi ngan marikh!

Fakta + kejadian aneh = pasal crop circle, ada gak rupanya friendly alien yang bg tau kita kat mana area selamat untuk kita duduk time berlakunya pole shift ngan planet nibiru....

banyak lagi sebenarnya, tp aku tak ingat kat mana sumber tu aku amik, dalam bookmark pun tak jumpa, tp itu apa yang aku baca dan paham la, gabungan semua tu akan membuatkan kita keliru jadi tak tahu samaada betul atau tidak kewujudan planet nibiru dan ramalan 2012. So pikir pikirkanlah dan teruskanlah kehidupan macam biasa. Muzakarah dan pikir sendiri bukti bukti kewujudan Allah dan kekuasaa-Nya. Dalam Al-Quran tak disebut tentang ni, kalau ada pun, itu hanya dijelaskan oleh orang orang biasa yg bukan pakar tentang terjemahan Al-Quran dan Hadis. Aku terima banyak e-mel berantai dri orang macam ni, ada gambar pelik, pastu dia amik sepotong ayat Al-Quran and then, kaitkannya tanpa pikir btol ke salah.......

2 comments:

iN said...

nway kan lan..
cikgu aku pnh ckp dulu..xyah la pikir sgt bende2 tuh..
kalau btul2 nk pikir..ape kate pikir..sebelum tido..kita terfikir esok hari kiamat..
masa tuh la sape yg betul2 rasa akan insaf..
everyday...pikir mende yg sama..
tapi..huhu..aku x de la pikir cm tuh

wawa senyum said...

2012...hny ramalan pihak2 tertentu. sbg org Islam, kita diharamkan mempercayai ramalan. krn hny Allah yg tahu semua perkara2 ghaib, termasuklah apa yg akn berlaku di masa akan dtg. cuma x salah kalau kita bersedia dgn amalan kita, bkn hny utk end of world, tp juga utk bekal alam barzakh. mna tau jap lg, Allah tarik balik nyawa kita..tahniah buat saudara krn membangkitkan isu ni walaupn isu ni dh lama. tp smpai skrg org duk bahaskn lg..1 of my lect pn sibuk duk wat dscussion psl bnde ni. lect tu foreigner...